Повече от 5 милиона души вече са били разселени поради продължилите

...
Повече от 5 милиона души вече са били разселени поради продължилите
Коментари Харесай

Боевете в Судан са разселили повече от 5 милиона души

Повече от 5 милиона души към този момент са били разселени поради продължилите месеци борби в Судан според данни на организацията по миграцията на Организация на обединените нации, съобщава " Асошиейтед прес ".

Сблъсъците сред локалната войска и паравоенните Сили за бърза поддръжка (RSF) в страната не демонстрират признаци на намаляване. Според Международната организация по миграция над 4 милиона души са били вътрешно разселени от експлоадирането на спора в средата на април, а други 1,1 милиона са избягали в прилежащи страни. Повече от 750 000 са пътували до Египет или Чад.

Международните старания за ходатайство в спора до момента са се провалили. До тук е имало най-малко девет споразумения за преустановяване на огъня след експлоадирането и всички бяха развалени.

Хаосът в Судан е почнал преди към пет месеца, откакто ескалира напрежението сред военните, водени от военачалник Абдел Фатах Бурхан, и Силите за бърза поддръжка, командвани от Мохамед Хамдан Дагало. Боевете трансфораха столицата на Судан, Хартум, в полесражение, като нито една от страните не съумя да овладее града.

Според правозащитни групи и Организация на обединените нации спорът се е трансформирал в етническо принуждение в района на Западен Дарфур. Там Силите за бърза поддръжка и съюзническите арабски милиции нападат етнически африкански групи.

Официалните мирни договаряния с посредничеството на Съединените щати и Саудитска Арабия в крайбрежния град Джеда бяха отсрочени в края на юни. Според медиаторите армията и паравоенната група непрестанно са нарушавали примирията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР